Tips voor een camperreis naar Noorwegen

Prachtige natuur en alle vrijheid tijdens een camperreis door Noorwegen

Rust, ruimte en prachtige ongerepte natuur, dat is Noorwegen. En wat is er mooier dan de Noorse bergen, fjorden en nationale parken te ontdekken met de vrijheid van een camper? Stippel je eigen route uit voor een rondreis door Noorwegen en neem de tijd om alle plekken te bezoeken die je wilt zien. Als je er in de zomer bent, duren de dagen lekker lang dankzij de middernachtzon. De zon gaat pas heel laat, of helemaal niet, onder. Extra veel tijd dus om te genieten! Dit zijn onze tips voor een onvergetelijke camperreis door Noorwegen.

Wat is er mooier dan de Noorse bergen?

Je kunt natuurlijk naar Noorwegen vliegen en daar een camper huren. Maar hoe gaaf is het om vanuit Nederland met de camper via Denemarken naar Noorwegen te reizen? Je reis begint op het moment dat je in Nederland de camper in stapt en het gaspedaal intrapt. Een bijkomend voordeel is dat je alles wat je nodig hebt al van huis mee kunt nemen, inclusief de boodschappen. Je kunt dus veel meer meenemen dan wanneer je eerst naar Noorwegen vliegt.

Campings in Noorwegen

Door heel Noorwegen vind je goede campings en camperplaatsen, van gezellige familiecampings tot kleine natuurcampings voor rustzoekers. Reis je met kinderen, dan komen ze op een camping vast leeftijdsgenootjes tegen.

Noorse campings liggen meestal middenin de natuur, in de bossen of aan een meer. Ook in de buurt van bekende toeristische trekpleisters liggen goede campings, die een ideale uitvalsbasis zijn voor uitstapjes in de omgeving. Een stad bezoeken met een camper, Oslo bijvoorbeeld? Geen enkel probleem! Aan de rand van de stad liggen vaak goede campings, en vanaf daar zit je zo in het centrum.

Wie wil er niet zo wakker worden....zucht...

Het mag in Noorwegen: wildkamperen


Wat je echt eens moet ervaren is wildkamperen. Dat mag namelijk in Noorwegen, zolang je je aan bepaalde regels houdt. Net als in buurland Zweden geldt in Noorwegen het allemansrecht – ‘allemannsretten’. En dat betekent dat je overal in de vrije natuur je camper mag neerzetten voor een overnachting. Je moet daarbij wel minimaal 150 meter afstand houden tot het dichtstbijzijnde huis en je mag maximaal twee nachten op dezelfde plek blijven. En uiteraard moet je alles netjes achterlaten, maar dat spreekt voor zich. Als je gaat wildkamperen in Noorwegen mis je de voorzieningen van een camping, maar daar staat tegenover dat je kunt overnachten op de mooiste plekken. Je parkeert de camper, zet de campingstoelen buiten en genieten maar van het uitzicht dat jezelf hebt uitgekozen! Wildkamperen maakt een camperreis door Noorwegen extra bijzonder.

Camperroutes: de mooiste Noorse regio’s

Noorwegen is zo mooi, dat het nog lastig is om te kiezen waar je heen gaat. Het land is te groot om tijdens één camperreis te verkennen, want het is zo ongeveer 10x groter dan Nederland. Dus… wordt het de zuidkust met het fijne klimaat, de fotogenieke dorpjes, baaien, ontelbaar veel eilandjes en hoofdstad Oslo? Misschien ga je liever naar het koelere noorden, met de Poolcirkel, de Noordkaap, de stad Tromsø en de mooie eilandengroep Lofoten? Het is een eindje rijden, maar zeker te doen als je wat ruimer in je tijd zit. Of wil je absoluut de ruige Noorse westkust zien, met de fjorden, watervallen en gletsjers? Keuzes, keuzes, keuzes!

Niet alleen de natuur is fotogeniek in Noorwegen

Tip voor een mooie camperroute door Denemarken, Zweden en Noorwegen: in samenwerking met JetCamp hebben we een drieweekse rondreis door Scandinavië met een camper samengesteld.

De highlights tijdens een rondreis door Noorwegen

Aan must-sees geen gebrek in Noorwegen! Om te beginnen zijn er de beroemde fjorden aan de westkust. Er zijn er meer dan duizend, maar welke moet je nou echt zien? Volgens de kenners zijn de mooiste het Geirangerfjord, het Lysefjord, het Hardangerfjord en het Sognefjord. Ook niet te missen: het uitzicht op het Lysefjord vanaf de Preikestolen. Vanuit de plaats Flåm bij het Aurlandsfjord kun je een mooie treinrit maken met de Flåm Banen, door Lonely Planet ooit uitgeroepen tot een van de indrukwekkendste treinreizen ter wereld. Maar Noorwegen is meer dan de fjorden alleen! Je kan er eindeloos wandelen in een van de vele nationale parken, zoals Nationaal park Hardangervidda en Nationaal park Jotunheimen. Ook wereldberoemd – met dank aan Instagram– is de overhangende rots Trolltunga boven het Ringedalsvatnet-meer. Ga er maar vanuit dat je niet de enige bent als je naar deze plek wandelt. Een echte must, je bent er tenslotte met een camper, is de beroemde weg Trollstigen. Een bergroute met scherpe haarspeldbochten en prachtige vergezichten. In het noorden van Noorwegen zijn de eilandengroepen Lofoten en Vesterålen met hun authentieke vissersdorpjes aanraders. Vesterålen is ook dé plek om walvissen te spotten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het noemen van highlights…

Met de camper naar Noorwegen: praktische tips voor onderweg

De maximumsnelheid voor campers is 50 km per uur binnen en 80 km per uur buiten de bebouwde kom. Op sommige snelwegen mag je, ook met onze Club camper, 100 km per uur. Op veel autowegen moet je tol betalen. Dit gaat automatisch: het kenteken van de camper wordt gescand en je ontvangt later een afrekening. Je kan er ook voor kiezen om je te registreren voor het automatische betaalsysteem EPC. In de steden Oslo en Bergen gelden milieuzones en wordt er stadstol geheven. Tank in de bergen en meer afgelegen gebieden van Noorwegen altijd als je een tankstation tegenkomt. De afstand tussen de tankstations is daar namelijk wat groter en je wilt voorkomen dat je met een lege tank langs de weg komt te staan. En nog een laatste tip: houd er rekening mee dat het in de zomermaanden bij toeristische plekken druk kan zijn op de wegen op parkeerplaatsen. Dus zet je wekker en zorg dat je er vroeg bent! Meer informatie over de verkeersregels en tol in Noorwegen vind je op de website van Visit Norway.

Ook zin gekregen in een camperreis naar Noorwegen? Huur nu een nieuwe camper bij De Camper Club!

Meer inspiratie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwtjes, acties en ander Camper Club nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar onze 'Slakkengang'.