Camping, camperplaats of camperdiner?

Is het reizen per camper nieuw voor je? Dan is het handig om een paar basisregels in acht te nemen. Er is niks vervelender dan dat je een betaalbare camperplaats verwacht en je eindigt op een duurdere campingplaats of omgekeerd. Waar moet je dan op letten?

In Nederland en Europa zijn er in de basis twee manieren van kamperen met de camper; de camping en de camperplaats. Om te beginnen heb je natuurlijk de bekende camping met de basis faciliteiten en het plekje onder de boom of op het veld. Vaak hebben deze ‘standaard campings’ mooie campingplaatsen op open velden, langs het bos of aan de duinrand. Soms ruim van opzet en soms wat krapper. Door kritisch naar een plattegrond te kijken ontdek je snel of de desbetreffende camping iets voor jou is. Laat je op websites niet (mis-)leiden door foto’s, die laten vaak de mooiste plekjes zien en geven niet altijd een realistisch beeld.

Camperplaats voorbeeld

Veel van de hierboven genoemde campings hebben ook camperplaatsen. Van oudsher is de ‘camperaar’ op doorreis en op zoek naar een betaalbaar plekje voor 1 of 2 nachtjes dichterbij de uitgang. Deze zogenoemde camperplaatsen hebben vaak een verharde ondergrond, zijn makkelijker te bereiken en voordeliger. Je kunt meestal wel gebruik maken van de faciliteiten die de camping te bieden heeft. Zoals sanitair bijvoorbeeld. Ben je dus op doorreis en tevreden met een betaalbaar plekje in een rijtje campers, kies dan een camperplaats. Wil je wat langer blijven en wat vrijer staan, kies dan voor een campingplek tussen de campers en tenten. Iets duurder maar wel ruimer van opzet. Een mooi voorbeeld is camping de Braamberg in Mirns. Zij maken daar een duidelijk onderscheid in. Wees je daar dus bewust van.

Club campers op de camping in Italië

Naast de standaard camping, met eventueel aparte camperplaatsen, zijn er ook camperplaatsen puur en alleen voor campers. Soms in een haven, soms aan de rivier en soms midden in het bos. Dit is voor de ‘first timer’ meestal een onbekend fenomeen maar geloof ons, er gaat een wereld voor je open. Het barst in Europa van de camperplaatsen en de kunst is om de pareltjes eruit te halen. Dan sta je voor niet al te veel geld op de mooiere plekjes. Soms zijn ze te reserveren, maar meestal is het ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’. Niet elke camperplaats is altijd even mooi en je staat vaak echt een beetje in een rijtje. Maar ben je op doorreis of wil je een stad bezoeken dan is het vaak een prima alternatief en een stukje laagdrempeliger dan een camping. Er zijn verschillende apps en boekjes te vinden die de mooiste plekjes verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan de apps: Campercontact, Park4night, Jetcamp en Caravanya. Wij worden ook blij van het boekje: De 100 mooiste camperplaatsen in Nederland. Een goed voorbeeld van een echte camperplaats is Camperplaats Maastricht. Gelegen aan de Maas met 100 plaatsen en het hele jaar open. Slechts 2,5 km van het centrum, dus binnen ‘notime’ zit je op het terras.

Daarnaast zijn er in het buitenland nog verschillende alternatieve manieren van kamperen met de camper. Denk aan kamperen bij de (wijn-) boer via onze partner France Passion (https://www.decamperclub.nl/inspiratie/gratis-overnachten-bij-de-franse-wijnboer)of op een Spaanse Bodega via Discovery Spain (https://www.decamperclub.nl/inspiratie/gratis-camperplaatsen-bij-spaanse-bodegas).

 

In Nederland is nu ook een initiatief genaamd het ‘CamperDiner’. Er zijn verschillende restaurants in Nederland die hier aan mee doen en je kunt daar gratis staan met de camper mits je daar een heerlijk diner nuttigt. Een mooi voorbeeld is Hoeve de Boogaard in Geijsteren. Dineren op hoog niveau om vervolgens zo je campermandje in te rollen. Prachtig toch? Voor meer info: https://hoevedeboogaard.nl/.Of neem Restaurant de Fuke in Friesland. Prachtig gelegen in de weilanden van het Friese platteland: www.restaurantdefuke.nl.

Camper Diner bij Hoeve de Boogaard. bron: NRC

En onthoud één ding! Camp & Go Slow. Probeer niet teveel te rijden en blijf ergens een nachtje langer. Geniet van de kleine dingen om je heen.

 

Genietsje fan jo miel!!

Meer inspiratie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwtjes, acties en ander Camper Club nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar onze 'Slakkengang'.