Zuid-Zweden met de camper ontdekken

Scandinavië staat bij veel happy campers hoog op de lijst. De redenen daarvoor zijn glashelder: de prachtige, ongerepte natuur én de mogelijkheid tot wildkamperen.

Daarnaast is de route er naartoe, via Duitsland en Denemarken, ook zeker niet verkeerd! Als je 2 weken hebt, is het zuiden van Zweden perfect te ontdekken met je huis op wielen. Deze totale route is ongeveer 1000 kilometer, afhankelijk van je tussenstops en route van punt naar punt.

Hoe werkt wildkamperen in Zweden?

Laten we eerst even kijken naar de regels van het wildkamperen. Hoe steekt dat nu precies in elkaar? Mag je écht overal je camper parkeren?

In Zweden geldt het zogenaamde “allemansrecht”. Simpel omschreven is dat het recht van iedereen om overal te recreëren, dus dat geldt ook voor kampeerders! Je mag letterlijk gaan en staan waar je wilt, maar natuurlijk zijn er wel wat richtlijnen om het voor iedereen (en de natuur) plezierig te houden. Wij vinden ze niet meer dan redelijk. 

De belangrijkste regel, is dat je je camper alleen op bedekte grond mag parkeren. Dat is anders dan een tentje, die je overal mag opzetten, maar een camper mag je alleen parkeren op een grond met bijvoorbeeld wat stenen of asfalt. Je mag hem maximaal 24 uur op dezelfde plek neerzetten.

De volgende regel is dat je het milieu niet beschadigd, verstoord of vervuild achterlaat. Leave it as you found it. Dat is niet moeilijk! Een kampvuur maken mag ook gewoon, zolang het de volgende dag eruitziet alsof je er niet bent geweest en zolang er natuurlijk geen heftige droogte heerst, wat de kans op bosbranden vergroot.

Wildkamperen is, zolang je je aan deze regels houdt, een heel gave optie om Zweden te ontdekken. In onderstaande route zijn hier genoeg opties voor, maar natuurlijk geven we je ook wat tips mee voor campings met faciliteiten. 

Malmö

Voor deze route trappen we af in Malmö, zo’n 800 kilometer vanaf Clubhuis in Bussum. Je kent ons motto: de route is even belangrijk als de bestemming, dus neem vooral ook mooie tussenstops tijdens je rit hierheen! 

Malmö is de eerste stad die je in Zweden tegenkomt en een fijne plek om kennis te maken met de Zweedse cultuur. Struin even lekker door de stad, bestel kanelbullar tijdens de fika en borrel op Lilla Torg, het stadshart, tot in de late uurtjes. Het bijzonderste gebouw is hier toch wel de Turning Torso, een gebouw dat in een ‘draai’ gebouwd is.

Campingtip: Sibbarp Malmö

Het centrum van Malmö
De draaiende torso in het centrum van Malmö

Ystad

Na Malmo rijden we door naar Ystad, een dorpje aan de zuidkust van Zweden. Er zijn meerdere opties om hier naartoe te rijden. Via de kust, waar je bijvoorbeeld de haven van Falsterbo kunt bezoeken of nog even op het strand bij Beddingestrand kunt relaxen, of door het binnenland, waar je een aantal schattige, kleine dorpjes zult tegenkomen. Waar heb je zin in? 

Ystad is een fijn dorp waar je het echte Zweden kunt zien en waar vele musea op je staan te wachten. Overnacht op Camping Ystad, in de rijke natuur net buiten het centrum. Of parkeer hem natuurlijk even een nachtje ‘wild’. 

Campingtip: Ystad Camping

Karlskrona

De volgende stop, Karlskrona, is als kuststad rijk aan historie. Het staat zelfs op de Werelderfgoedlijst! Het bijzondere aan deze plek is dat het verspreid ligt over maar liefst 30 eilanden. Een archipel die je niet snel vergeet. Huur een fiets en ontdek alle kanten van Karlskrona! 

Rij trouwens niet te snel door om hier te komen: maak een stop in Kristianstad en zoek naar mooie uitkijkpunten langs de kust.

Campingtip: Dragso Camping

Spot in Karlskrona deze schattige Zweedse huisjes!

Kalmar & Öland

Ik, als schrijver van deze blog, ben wellicht een beetje bevooroordeeld over Kalmar, omdat ik hier zelf een half jaar ben blijven hangen. Kalmar is een enorm fijne, rustige plek, maar met de gemakken en winkels van een stad. Bestel een koffietje bij het verstopte Kullzénska Cafe, bezoek het slot en maak ook zeker even de oversteek naar het eiland Öland! Dit eiland heeft zo’n 150 kilometer aan kustlijn, maar heeft ook zijn eigen specifieke flora en fauna in de natuurreservaten. Ook zijn er oude ruïnes te bezoeken. Kortom: neem in Kalmar zeker even de tijd om zowel stad als eiland te ontdekken.

Campingtip:  Stenso Kalmar óf ga wildkamperen op Öland! 

In Kalmar kan een bezoek aan het kasteel niet wegblijven
Op Öland vind je echte rust!

Jönköping

Vanaf de kust doorkruisen we het vasteland richting Jönköping. Van deze route heb ik zelf enorm genoten: soms kom je tijden niets tegen en onderweg kun je regelmatig worden verrast met mooie bezienswaardigheden. Maak ook zeker eens een pitstop bij een “älg farm”, waar ze elanden houden. Je kunt dan meer over deze dieren te weten komen en worden vaak in goede omstandigheden gehouden.

Jönköping ligt aan een prachtig meer die vanaf de juiste hoek oneindig lijkt. Kijk daarom zeker uit of je een mooie staplaats langs het water kunt vinden! Je kunt ook nog prima rond het meer rijden voordat je ergens settelt en de nacht in gaat. Hier ga je een mooie avond beleven! 

Langs het meer van Jönköping vind je geweldige uitzichten

Göteborg

Na zoveel natuurlijke plekken vind ik het altijd gezellig om weer even een stad op te zoeken. Gelukkig ligt Göteborg op de route! Je kunt hier echt lekker doorheen struinen. Wist je dat je in Göteborg de grootste kaneelbroodjes op de kop kunt tikken? Dat doe je bij Cafe Husaren. Lekker voor onderweg, want je hebt toch alles bij de hand in de Club Camper! Met het hele gezin is hij vast binnen no-time op. Neem ook zeker even de tijd om hier te struinen, want deze straatjes van Göteborg zijn fantastisch. 

Campingtip: Liseberg Askim Strand of Camping Lygnevi

Helsingborg

We rijden niet in een keer door naar Malmö, maar maken nog éven een stop in Helsingborg. Een bijzondere stad waar historie en innovatie regelmatig samenkomen en waar je zeker een paar uurtjes zoet bent met de bezienswaardigheden. In deze omgeving wordt ook veel keramiek gemaakt, dus wie weet dat je daar je hart in vind. Tijd over? Neem de ferry naar Helsingør, aan de overkant. Je kunt hier kasteel Kronborg bezoeken en lekker van het zonnetje genieten op de grassen. 

Campingtip: Mötesplats Borstahusen

Zoek het in Helsingborg hogerop voor een mooi uitzicht

Zo, waarschijnlijk heb je na het rijden van deze route op een ontspannen manier vele kanten van Zuid-Zweden gezien. Ik ben verliefd geworden op de rijke natuur van dit land, de taal en natuurlijk de heerlijke kanelbullar. Ik gun iedereen zo’n fijne reis! En hoe gaaf is het dat je gebruik kunt maken van het allemansrecht? Dat is echt een next level camperreis, als je het mij vraagt. Je rijdende huis is altijd bij je. Word dit jouw volgende vakantiebestemming?

Meer inspiratie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwtjes, acties en ander Camper Club nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar onze 'Slakkengang'.