Reisroute: een week genieten van Frankrijk!

Het fijne aan een camper is dat je geen tijd kwijt bent aan ‘reisdagen’. Je kent het misschien wel: als je op vliegvakantie gaat, ben je de eerste en laatste dag eigenlijk alleen maar aan het reizen. Alsof ze de vliegtijden erop uitkiezen! Gelukkig is dat met een camper een ander verhaal: je vakantie begint al als je instapt. En daarom is een camperreis van een week ook prima te doen. Reis je met ons mee naar Frankrijk?

Terug in de tijd in Normandië

Normandië is een geliefde bestemming voor happy campers. Wij snappen het wel, met haar mooie kliffen en historie! Vanuit Bussum rijden we naar Duinkerke, een mooie eerste stop vanuit Nederland en meteen een bestemming waar je de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog voelt. Na het waterpas zetten van de camper op een camperparkeerplaats, dineren we aan het strand, lopen nog even langs de boulevard waar we veel lezen over de Slag om Duinkerke en duiken we snel weer ons nest in voor onze eerste echte ‘campernacht’. Even wennen met alle geluiden van buiten, maar gelukkig zijn de bedden prima! We moeten goed uitrusten, want er is nog veel te beleven de komende week!

In Duinkerke overnachtten wij op Parking Museum, gevonden via de app CamperContact.

De witte kliffen bekijken

Vanuit Duinkerke rijden we door naar Étretat, een kustplaats die bekend staat om haar prachtige kliffen. Dé eyecatcher van Normandië natuurlijk! En route hier naartoe stoppen we nog in een paar schattige dorpjes om de benen te strekken en de camping, Camping Municipal Étretat, vinden we ter plekke. Een kwestie van waterpas zetten, de fietsen eraf halen en een biertje opentrekken!

Na dat biertje lopen we in 20 minuutjes naar het centrum, waar je veel souvenirwinkeltjes vindt en natuurlijk de wandeling over de kliffen die we zeker kunnen aanraden! Met die wandeling ben je zomaar een paar uurtjes zoet.

D-Day herbeleven

Na het zien van de kliffen gaan we weer terug in de geschiedenis van D-Day, met onze aankomst bij Omaha Beach. Tijdens D-Day zijn veel stranden aan de Normandische kust onderdeel geweest van de operatie en dus vind je hier echt enorm veel info, bezienswaardigheden en monumenten. We fietsen de boulevard af, lezen borden en monumenten en bekijken wat kleinschalige musea in het dorp. Want die zijn er te over!

Overnachten deden wij op Camping Omaha Beach, met prachtig uitzicht over het strand! Normandië kent een groot verschil tussen eb & vloed, dus bekijk de volgende dag ook zeker het strand nog even. Heel bizar om te zien!

Door de natuur naar Le Mont Saint-Michel

De route van Omaha Beach naar onze volgende slaapplek, Le Mont Saint-Michel, doen we volledig buiten de snelwegen om. Binnendoor rijden we door de mooiste landweggetjes, met lavendelvelden en al! Op deze manier doen we er iets langer over, maar zien we echt hele mooi plekjes van het binnenland. Onderweg stoppen we bij een watertje voor een lunch. Op deze manier is reizen toch veel leuker?

Le Mont Saint-Michel staat bekend om het ‘eilandje’ vlak voor de kust. Op de eiland is veel geschiedenis gehuisvest, waaronder de abdij en de oude, kronkelige straatjes. Le Mont Saint Michel is geheel gratis te bezoeken! Wil je naar binnen bij de Abdij, dan betaal je een tientje per persoon en dat geldt ook nog voor een paar andere musea. Een bezoek aan de Abdij is in ieder geval zeker aan te raden, want je hebt vanaf daar de mooiste uitzichten!

Net als bij Omaha Beach zijn de getijden bij Le Mont Saint-Michel erg sterk en verschillend. Bezoek je de plek als het eb is? Dan kun je een paar stappen op het wad wagen! Wil je op deze manier meer van het land ontdekken, dan kun je een begeleide tour boeken. Het is namelijk erg gevaarlijk om op eigen houtje het wad op te gaan, omdat het water ineens erg hoog kan komen! Als je de tijd hebt, neem dan later de dag ook nog een kijkje als het vloed is. Het geeft direct een heel ander beeld!

Bij Le Mont Saint-Michel hebben wij de camper geparkeerd bij Camping Aux Pommiers . Vanaf hier is het 20 minuten fietsen naar de brug richting Le Mont Saint-Michel.

Door het binnenland terug

We zijn inmiddels halverwege de reis, die we voornamelijk via de kustlijn hebben afgelegd. Tijd om het binnenland te ontdekken! We zetten de navigatie weer op “snelwegen vermijden”, stappen in en rijden maar. Want het is niet alleen de bestemming, maar ook de reis die ertoe doet! We tikken de komende dagen een Franse hittegolf aan, dus we besluiten redelijk op tijd een staplaats te zoeken en te genieten van de zon. Die staplaats vinden we via de France Passion gids, waarmee je gratis bij 2.000 boeren mag parkeren. Die gids kun je aanvragen bij ons, dan leggen we hem voor je klaar. Onze buren zijn vijf dwerg ezeltjes en na een uurtje wandelen in het pittoreske dorpje, pakken we ons boek erbij voor wat rust. Dineren doen we overigens ook bij de boer, waar we het beste maal van de hele vakantie kregen!

De volgende ochtend gaan we vroeg de hort op om de hitte voor te zijn en omdat de temperatuur weer een paar graden hoger ligt vandaag, willen we graag een plek aan een meer of een watertje. Die verkoeling is dan toch erg fijn! De CamperContact app wijst ons een gratis parkeerplaats aan in Condé-sur-l’Escaut en bij aankomst is er nog ruimte op de beste plek: met uitzicht op het meer! Ook hier: we fietsen nog een rondje om het meer en parkeren dan weer de voeten omhoog.

We naderen alweer de laatste nacht voordat we doorrijden naar ons kikkerlandje! We hebben wel weer zin in een nacht bij de boer en, weer via CamperContact, vinden we er eentje voor een tientje. Deze heeft ook faciliteiten om het toilet te legen en aangezien we morgen de camper weer inleveren, is dat wel zo makkelijk! Zo kunnen we alles direct lozen, want de camper moet leeg weer ingeleverd worden. Dus na het knuffelen van wat diertjes, genieten we nog even van de 38 graden die we hier treffen en onze laatste campernacht.. en dan zit het er weer op. Al weet ik heel zeker: dit was niet de laatste campervakantie voor ons!

Meer inspiratie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwtjes, acties en ander Camper Club nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar onze 'Slakkengang'.