Met de camper naar de buren: 2-weekse route door Duitsland, Luxemburg en België

Voor mooie plekjes in het buitenland hoef je eigenlijk helemaal niet zo ver te reizen vinden wij. Ook binnen een paar honderd kilometer van Utrecht - of Bussum – valt er al heel veel te ontdekken. We hebben een mooie camperroute van twee weken samengesteld voor een rondreis dichtbij huis, door drie landen: Duitsland, Luxemburg en België. Met tips voor niet te missen highlights en voor fijne campings en camperplaatsen. Heb je langer de tijd? We geven ook tips om deze route van twee weken te verlengen naar een camperreis van drie weken. Als je dan toch op pad bent…

Met de camper naar Duitsland: het Sauerland en de Moezel

Vanuit Bussum gaat de eerste etappe naar het Sauerland, een populaire vakantieregio onder Nederlanders, en niet al ver weg. De omgeving van de plaatsen Winterberg en Willingen is vooral bekend van de wintersport, maar ook in de zomer is dit een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het Sauerland. In het Sauerland liggen verschillende mooie stuwmeren, zoals de Diemelsee en de Hennesee. Het bosrijke Rothaargebergte leent zich goed voor mooie wandelingen, bijvoorbeeld een etappe van de Rothaarsteig, een 154 kilometer lange wandelroute. Wandelschoenen mee dus.  Andere bezienswaardigheden zijn druipsteengrot Atta-Höhle, de Ettelsberg en de burchtin de stad Altena. Wil je rustig kamperen, maar ook een levendig stadje binnen handbereik hebben? Dan is Campingplatz Winterberg een aanrader. In het hoogseizoen wel even reserveren!

 

Van het Sauerland rijd je in de Club camper in een zo’n drie uur naar de zuidelijker gelegen Moezelstreek. Hier kun je je ook weer een paar dagen vermaken, want er is veel te beleven. Bezoek bijvoorbeeld de mooie stadjes Cochem, Beilstein en Bernkastel-Kues aan de Moezel, bekijk het sprookjesachtige kasteel Burg Eltz, maak een rondvaart over de Moezel en wandel over de spectaculaire Geierlay-hangbrug bij het plaatsje Mörsdorf. Dit gebied staat natuurlijk ook bekend om de wijn, dus een wijngaard bezoeken en de beroemde moezelwijn proeven moeten ook zeker op je lijstje staan! En mocht je wat flesjes inkopen, onze Club camper heeft bergruimte genoeg. Een mooi gelegen camping is CampingparkZell, direct aan de rivier.

 

De Geierlay-hangbrug...wie durft?

Voor wie genoeg tijd heeft: stedentrip Trier

Heb je langer dan twee weken de tijd voor deze camperreis? Maak dan een tussenstop in de oudste stad van Duitsland: Trier. In deze stad kun je verschillende Romeinse bouwwerken bekijken, zoals de stadspoort Porta Nigra en de Dom. Net buiten het centrum kun je de overblijfselen zien van de Kaiserthermen en het amfitheater van Trier. Daarnaast kun je in Trier uitstekend winkelen, en vind je rondom de sfeervolle Hauptmarkt veel gezellige restaurants en terrasjes. Aan de rand van de stad ligt Campingpark Treviris, aan de oever van de Moezel. Een prima plek om de camper voor een of twee nachtjes te parkeren!

 

Meer goede campings en camperplaatsen in Duitsland vind je op de website van Camper Contact.

 

Het gezellige en mooie centrum van Trier

Van Duitsland naar Luxemburg: het Mullerthal en Luxemburg-Stad

Vlak over de grens, niet ver van Trier, ligt de toeristische Luxemburgse plaats Echternach. Een goede uitvalsbasis om het prachtige Mullerthal te verkennen en een stukje te wandelen van de bekende Mullerthal Trail. Dit gebied met indrukwekkende zandstenen rotsformaties wordt ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Rondom Echternach liggen verschillende campings, zoals de grote camping Freibad Echternacherbrück. Mocht je Echternach te druk vinden: er zijn ook campings in Beaufort en Berdorf, en ook vanaf daar starten mooie wandelroutes door het Mullerthal. Camping Martbusch in Berdorf heeft bijvoorbeeld fijne camperplaatsen in het bos en ligt vlakbij het startpunt van enkele wandelroutes. Trek zeker twee of drie nachten uit voor het Mullerthal, zodat je genoeg tijd heb voor al die mooie wandelingen.

'Klein Zwitserland'

 

Heb je genoeg tijd, neem dan ook de hoofdstad ‘even’ mee! Bezoek de kazematten, de Adolfsbrug en het groothertogelijk paleis, slenter door smalle straatjes langs historische gebouwen en pak een terrasje op het grote plein Place d’Armes. En wist je dat je in Luxemburg-Stad uitstekend kunt winkelen? Campingtip: Camping Kockelscheuer aan de rand van de stad heeft ruime plaatsen, en het centrum is gemakkelijk te bereiken met het (gratis) openbaar vervoer of op de fiets.

 

Voor de camperroute van twee weken kun je kiezen voor een van beide: de natuur van het Mullerthal, of de cultuur en gezelligheid inLuxemburg-Stad. Het is maar net waar je meer zin in hebt.

 

En door naar België: de Ardennen en Antwerpen

Na Luxemburg is het tijd voor een nieuwe bestemming in het volgende land: de Belgische Ardennen! In de Ardennen liggen veel charmante stadjes, zoals Dinant, Namen (Namur), Durbuy en La-Roche-en-Ardenne. Deze laatste plaats aan rivier de Ourthe wordt ook wel de ‘parel van de Ardennen’ genoemd. De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel van La-Roche-en-Ardenne. Er is in de omgeving van de stad veel te doen voor de actievelingen onder ons, zoals mountainbiken en kajakken. Leuk om te bezoeken in de omgeving zijn de grotten van Hotton. En reis je met kinderen, dan is Parcà Gibier, het wildpark bij La Roche, een echte aanrader. Bij La-Roche-en-Ardenne liggen verschillende campervriendelijke campings, zoals Camping del’Ourthe, aan de rivier.

 

Sluit je ‘camperreis dichtbij’ af met een laatste stop in België, in het altijd gezellige Antwerpen. Vanuit de Ardennen is het zo’n twee uur rijden naar deze stad. Bij Antwerpen denk je misschien meteen aan winkelen in winkelstraat de Meir, een Bolleke (De Koninck) drinken op de Grote Markt en lekker bourgondisch tafelen. Maar bezoek ook het Rubenshuis, de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal, ‘t Steen en het Museum aan de Stroom (MAS) in de hippe wijk ‘t Eilandje. In en om Antwerpen liggen verschillende prima campings en camperplaatsen, zoals de onlangs vernieuwde City Camping Antwerpen aan de overkant van de Schelde. Met de voetgangerstunnel of op de fiets met de gratis pont ben je zo in het bruisende centrum van de stad!

 

Drink een lekker Bolleke op een van de terrasjes in Antwerpen

Voor een camperreis van drie weken kun je tussen de Ardennen en Antwerpen nog een extra tussenstop inlassen in bijvoorbeeld Brussel, Gent of Leuven. Of ga voor een paar dagen zon, zee en strand naar de Belgische kust! Oostende, De Haan en Blankenberge zijn gezellige badplaatsen met veel campings in de buurt.

 

Als de laatste dag in België erop zit wordt het (helaas) tijd om de Club camper weer terug te rijden naar het Clubhuis in Bussum. Hou er rekening mee dat je de camper in de ochtend weer in moet leveren. Een laatste nacht in de buurt van het Clubhuis van De Camper Club is dan ook een aanrader. Houd ook rekening met de schoonmaakopties. Een laatste nacht op de camping is niet altijd ideaal om de camper weer schoon in te leveren.

 

Met de camper naar Duitsland, Luxemburg en België: praktische tips voor onderweg

De maximumsnelheid voor campers in Duitsland is 50 km per uur binnen en 90 km per uur buiten de bebouwde kom. Op snelwegen mag je, ook met onze Club camper, 130 km per uur. In België is de maximumsnelheid voor campers 50 km per uur binnen en 70-90 km per uur buiten de bebouwde kom. Op snelwegen mag je maximaal 120 km per uur rijden. En in Luxemburg is de toegestane maximumsnelheid voor campers 50 km per uur binnen, 75 km per uur buiten de bebouwde kom en 90 km per uur op snelwegen.

 

Sommige steden in Duitsland zijn ‘Umweltzones’ (milieuzones) waarvoor je een milieusticker nodig hebt. De in dit artikel genoemde plaatsen vallen daar niet onder. Bekijk hier de volledige lijst met milieuzones. De hele Antwerpse binnenstad is een ‘lage-emissiezone’, waar onder meer dieselvoertuigen niet worden toegelaten. Zie deze website voor meer informatie. Ook het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is een lage-emissiezone. Luxemburg heeft geen milieuzones.

 

In Duitsland, Luxemburg en België zijn geen tolwegen. De enige uitzondering hierop is de Liefkenshoektunnel onder de Schelde ten noorden van Antwerpen. In deze tunnel is de hoogte van de camper bepalend voor de hoogte van de tol.

 

Tip: in Luxemburg kun je meestal goedkoper tanken dan in België en Duitsland. Dus als je toch moet tanken, doe dat dan daar.

 

Ook zin gekregen in een camperreis dichtbij van twee of drie weken, door Duitsland, Luxemburg en België? Huur nu een nieuwe camper bij De Camper Club en ontdek al dat moois dat onze buurtjes te bieden hebben!

Meer inspiratie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwtjes, acties en ander Camper Club nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar onze 'Slakkengang'.