Heeft de Club camper een milieusticker nodig?

In een aantal Europese landen zijn milieuzones ingesteld. Hiervoor geldt dat de camper aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en dat je bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig hebt.

Dit is een handig overzicht voor de meest populaire vakantiebestemmingen van onze Club leden. Zorg altijd dat je voor vertrek checkt wat de laatste updates zijn. Alle landen in Europa hebben een andere aanpak en in het ene land worden sneller nieuwe uitbreidingen gedaan dan in andere. De ANWB is altijd op de hoogte van het laatste nieuws hierover: https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/milieustickers-en-milieuzones & https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/toloverzicht.

Onze Club Campers hebben de onderstaande Franse en Duitse milieusticker op de voorruit. Deze 2 landen hebben al een uniform beleid met 1 sticker voor het hele land. In andere landen zijn er veel lokale oplossingen, waarover later meer.

De Franse sticker geldt ook in Madrid (Spanje) en Genève (Zwitserland). In Nederland en België wordt niet met milieuvignetten gewerkt. Grote(re) steden hanteren milieuzones waar kentekens gescand worden. Onze Club camper heeft de EURO 6 norm - de meest milieuvriendelijke die er is. Hiermee heeft onze Club camper toegang tot milieuzones in Nederland en België.

Frankrijk

Het milieuvignet is verplicht in (groter) Parijs en als tijdelijke maatregel in grotere steden bij een bepaald smog niveau. Kijk hier voor alle details: https://www.bison-fute.gouv.fr/zones-a-faibles-emissions-mobilite.html. De vignetten zijn uniform voor het hele land. In het Franse systeem heeft de Club camper een geel ‘2’ vignet. Dat betekent dat je overal terecht kunt met onze camper en je geen vignet hoeft aan te schaffen.

Al onze campers hebben het Franse vignet #2

Duitsland

Bij onze oosterburen is de milieusticker ook dezelfde in het hele land en is met name nodig in grotere steden (niet als je op de snelweg blijft bijvoorbeeld). Kijk hier voor de laatste ontwikkelingen: https://gis.uba.de/website/umweltzonen/. De Club campers hebben allemaal deze groene '4' sticker achter het raam.

Nederland

In ons eigen land zijn er steeds meer steden met milieuzones, waaronder Amsterdam. De registratie geschiedt obv kenteken en onze camper mag met emissieklasse EURO 6 overal komen. Heb je deze nodig? Vraag ons dan naar het kenteken, want er bestaan geen stickers voor.

België

Onze zuiderburen hebben een vergelijkbaar systeem als het Nederlandse. Registratie gaat ook obv kenteken en auto’s met Nederlandse kentekens hoeven niet van te voren te registreren. Ook hier geldt dat wagens met emissieklasse EURO 6 overal welkom zijn.

Italië

Italië is een lappendeken qua milieumaatregelen - het is aan te raden om van tevoren goed te onderzoeken via deze link wat de regels zijn van waar jullie naartoe gaan.

Handig advies van de ANWB voor Italië: de regels zijn complex. Wie niet perse binnen een zone hoeft te zijn met de auto, kan daarom beter buiten de zone parkeren en op een andere manier de er in gaan, bijvoorbeeld te voet, met het openbaar vervoer of met een taxi.

Oostenrijk

Op dit moment hebben alleen bestel- en vrachtwagens een verplichting nodig bepaalde milieuzones. De Club camper dus niet.

Spanje

Er bestaan op dit moment milieuzones in Barcelona en Madrid. In de laatste stad kun je terecht met de Franse milieusticker die al op de Club camper zit. Voor Barcelona werkt die helaas niet. Check hier voor een dag- of langdurige vergunning.

Scandinavië

Finland heeft op dit moment geen milieuzones, en Denemarken ook niet. In Noorwegen zijn er niet-permanente milieuzones in Oslo en Bergen - die worden ingesteld als de luchtverontreiniging daar aanleiding toe geeft. In Zweden bestaat op dit moment alleen een congestion tax in Stockholm en Göteborg. Check hiervoor onze tolwegen FAQ. Als laatste Denemarken, waar milieuzones zijn in Aalborg, Aarhus, Kopenhagen, Frederiksberg en Odense. De maatregelen gelden vooralsnog alleen voor bestelwagens en zware voertuigen op diesel. Onze Club camper valt niet onder deze maatregelen.

Zwitserland

Het kanton Genève heeft een tijdelijke milieuzone ('périmètre de circulation différenciée') in de gehele stad Genève en delen van de gemeenten Carouge, Cologny, Lancy en Vernier. Deze wordt actief als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten.

In andere Zwitserse plaatsen en kantons zijn nog geen milieuzones.

De Franse milieusticker die al op onze camper zit is ook geldig in Genève.

er is (nog) geen milieusticker voor het Verenigd Koninkrijk, maar in Londen geldt de Congestion Charge in het centrum. Hiervoor moet je je voertuig 2 weken van te voren aanmelden via https://tfl.gov.uk/modes/driving/account-create-account-29278

Daarnaast gelden er zgn. ‘Clean Air Zones’ in een aantal grote steden: https://www.gov.uk/clean-air-zones 

Verenigd Koninkrijk

Er is (nog) geen milieusticker voor het Verenigd Koninkrijk, maar in Londen geldt de Congestion Charge in het centrum. Hiervoor moet je je voertuig 2 weken van te voren aanmelden via https://tfl.gov.uk/modes/driving/account-create-account-29278

Daarnaast gelden er zgn. ‘Clean Air Zones’ in een aantal grote steden: https://www.gov.uk/clean-air-zones.

Twijfel je toch? Bel of mail dan gerust, dan bekijken we samen wat er wel/niet nodig is.

Meer inspiratie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwtjes, acties en ander Camper Club nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar onze 'Slakkengang'.