Camperreis door Tsjechië: in de voetsporen van ‘Wie is de mol?’

Sinds de laatste serie van het populaire televisieprogramma ‘Wie is de Mol?’ staat Tsjechië bij veel mensen hoog op het lijstje als vakantiebestemming. De beelden waren dan ook prachtig: eeuwenoude kastelen, mooie steden en een indrukwekkende natuur. Dat Tsjechië zo mooi is, was waarschijnlijk niet bij iedereen bekend. Maar nu wel! Het land is prima te bereizen met een camper, en vanuit Nederland zit je er zo. Onze tips voor een camperreis door Tsjechië, met een suggestie voor een camperroute langs niet te missen highlights.

Nadat je de Club camper hebt opgehaald in Bussum zet je koers naar Duitsland. Rijd vooral niet in één keer door naar Tsjechië, maar zoek in Midden-Duitsland een camperplaats of camping op. Bijvoorbeeld ergens tussen Frankfurt en Würzburg, of iets noordelijker in de buurt van Kassel en Erfurt. Vanaf daar rijd je de volgende ochtend uitgerust en wel verder richting de Tsjechische grens.

Het Ertsgebergte en kuuroord Karlsbad

In het noordwesten van Tsjechië ligt het Ertsgebergte en de mooie stad Karlovy Vary, ook wel bekend als Karlsbad. Dankzij de ontdekking van warmwaterbronnen was Karlsbad in de 18e en 19e eeuw een populair kuuroord voor mensen van adel. Ook nu wordt de stad nog veelbezocht door wellness toeristen van over de hele wereld. Maar Karlsbad heeft meer te bieden dan alleen wellness. De stad ligt aan een rivier in een vallei, met mooie architectuur in de binnenstad en bezienswaardigheden zoals de St.Peter en Paul-kathedraal en de zuilengalerij Mlýnskákolonáda. Bestel ook zeker een glaasje Becherovka, de beroemde kruidenlikeur van Karlsbad. Proost!

In de bossen van Slavkov liggen goede campervriendelijke campings, zoals Camp Varry ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Karlsbad, en Camping Dřenice bij de plaats Cheb. Trek zeker ook een paar dagen uit voor het verkennen van het Ertsgebergte. Bezoek bijvoorbeeld het borrelende natuurgebied SOOS in het zuiden en de zandstenen rotsformaties bij De Cín aan de noordkant van de bergketen.

Met de camper naar Praag

Vanaf het Ertsgebergte is het ongeveer twee uur rijden naar hoofdstad Praag. Een stad die je echt een keer gezien moet hebben, en die je dus niet kunt overslaan tijdens deze camperreis door Tsjechië! Praag ligt aan rivier de Moldau en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat is natuurlijk niet voor niets: er is echt ontzettend veel te zien. De beroemde Karelsbrug, de Praagse Burcht en de Joodse wijk zijn echte must-sees. Aan een middag heb je niet genoeg, dus neem de tijd voor een bezoek aan deze mooie stad. Rondom Praag liggen verschillende prima campings en camperplaatsen, zoals River Camping Prague aan rivier de Moldau aan de noordkant van Praag, en de wat grotere viersterren familiecamping Sokol Praha aan de oostkant.

Het prachtige Praag

Bijzondere rotsformaties in het Boheems Paradijs

Na Praag is het weer tijd voor natuur. Dus start de Clubcamper maar om richting het noordoosten te rijden, naar het Boheems Paradijs (Cesky Raj). In dit beschermde natuurgebied liggen indrukwekkend hoge zandstenen rotsformaties, bossen en kastelen. De rotsformaties van Prachov (Prachovskéskály) ten noorden van de plaats Jičín herken je misschien wel uit het televisieprogramma ‘Wie is de Mol?’. Op deze plek moesten de kandidaten vanaf verschillende uitkijkpunten elkaars tekeningen raden. Prachovské skály is een van de mooiste en meest bezochte plekken in het Boheems Paradijs. Er zijn mooie wandelroutes uitgezet in dit labyrint van rotsen en kloven. Andere mooie plekken in de omgeving zijn de rotsen van Besedice (Besedické skály), Suchéskály en het kasteel Hrubá Skála dat bovenop zandstenen rotsen is gebouwd.

Het Reuzengebergte in het noorden

Heb je tijd genoeg en ben je nog niet uitgewandeld in de bergen? Rijd dan met de camper naar het Reuzengebergte in het noorden, op de grens met Polen. Naast bergen en rotsformaties vind je hier watervallen, moerassen en prachtige uitzichtpunten. De mooiste en bekendste plekken zijn hier de zandstenen Rotsen van Adršpach en Nationaal park Krkonoše. Goede campings bij het Reuzengebergte zijn Euro-Air-Camp bij de plaats Vrchlabí en camping Pohádkový Mlýn - ook wel bekend als camping ‘De Sprookjesmolen’ want deze camping heeft Nederlandse eigenaars. Deze laatste camping ligt bij het plaatsje Dolní Kalná en is door de centrale ligging een uitstekende uitvalsbasis om zowel het Reuzengebergte als het Boheems Paradijs te ontdekken.  Heb je niet zoveel tijd, dan kun je na het Boheems Paradijs ook meteen koers zetten naar het zuidoosten van Tsjechië.

Hradec Králové en Hospitaal Kuks

Op zo’n anderhalf uur rijden ten zuiden van het Boheems Paradijs ligt de stad Hradec Králové, met bezienswaardigheden als de Witte Toren, de kathedraal en mooie pleinen met barokke gebouwen in het oude centrum. In ‘Wie is de Mol?’ bezochten de kandidaten in deze stad het Oost-Boheems Museum. Een andere mooie locatie die we terugzagen in het tv-programma was Hospitaal Kuks, op een half uurtje rijden van Hradec Králové. Dit grote barokke complex is een voormalig luxe kuuroord, met daarbij onder meer een kerk en een oude apotheek. In de bijbehorende tuinen deden de WIDM-kandidaten de muziekopdracht, waarbij ze liedjes moesten uitbeelden.

Bruisend Brno in Moravië

We zakken verder af naar het zuiden, naar de levendige studentenstad Brno in Moravië. Deze tweede stad van Tsjechië heeft een mooi historisch centrum met kleurrijke gebouwen, zoals aan het plein Náměstí Svobody. En ‘studentenstad’ zegt het al een beetje: er is hier geen gebrek aan gezellige cafés, restaurants en terrasjes. Ook zeker gaan bekijken: de St. Peter en Paul-kathedraal, het oude stadhuis, kasteel Spilberk, de modernistische VillaTugendhat en het ondergrondse labyrint onder de Groentemarkt.

 

Brno is de hoofdstad van de regio Moravië, waar nog veel meer te ontdekken valt. Moravië is niet zo toeristisch en nog ongerept met veel mooie natuur. Hier ligt ook het grootste karstgebied van Tsjechië: MoravskyKras. Ten oosten van de stad Blansko liggen de Punkva-grotten, waar een deel van de WIDM-kandidaten ging kajakken op een ondergrondse rivier. Zou je dat ook graag willen doen? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want dat kan normaal gesproken niet. Maar je kunt deze grotten wel bekijken tijdens een rondleiding, die deels ook over het water gaat. Campingtip: tussen Brno en de Punkva-grotten in ligt CampingAutokemp Olsovec, aan een meertje bij de plaats Jedovnice.

Moravië

Ontspannen aan het Lipnomeer

Sluit je camperreis door Tsjechië af met een paar relaxte dagen bij het Lipnomeer, in het zuidwesten. Bij het meer is van alles te doen voor watersporters, er zijn strandjes en rondom het meer kun je mooi wandelen en fietsen. Leuk voor een uitstapje: het prachtige, fotogenieke stadje Český Krumlov meteen indrukwekkende burcht. Het gehele historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook het Boomkroonpad in Lipno is leuk: wandelenter hoogte van de boomtoppen en genieten van een prachtig uitzicht over het Lipnomeer vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren. Geen zin om daarna weer naar beneden te wandelen? Dan pak je de glijbaan! Onze tips voor campings aan het Lipnomeer: de familiecamping Frymburk met een Nederlandse eigenaar, en camping Olšina.

Český Krumlov

Met de camper naar Tsjechië: praktische tips voor onderweg

In Tsjechië betalen ze niet met de Euro, maar met de Tsjechische kroon (CZK).  1 euro is ongeveer 22 CZK. De maximum snelheid voor campers is 50 km per uur binnen en 90 km per uur buiten de bebouwde kom. Op snelwegen mag je, ook met onze Club camper, 130 km per uur. InTsjechië is een tolvignet verplicht. Let op: sinds januari 2021 is dit vignet alleen nog elektronisch te verkrijgen, gekoppeld aan je kenteken. Je kunt het vignet bij verschillende tankstations kopen of bij een self-service kiosk. Maar de makkelijkste manier is via de officiëlee-shop.


Ook zin gekregen in een camperreis door Tsjechië? Huur nu een nieuwe camper bij De Camper Club!

Meer inspiratie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwtjes, acties en ander Camper Club nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar onze 'Slakkengang'.